Monday, April 02, 2007

Ljud & rörlig bild - V. 05

Siste veckan, skratt eller gråt? En mycket stressig vecka i och med att Javan kördes igång samtidigt som den här kursen håller på att avslutas. Det var mycket abstrakt för mig att försöka komprimera film. Jag var ensam från min grupp under måndagen då allt för deadline 1 skulle förberedas. Tisdagens och torsdagens föreläsningar handlade om CODECs och komprimerings typer m.m. Jag kände att de skulle kanske behövas lite mer tid att smälta allt de, men de fick gå ändå!
Vi fick lära oss att komprimera filmen så att den kan användas i bl.a. iPod och mobiltelefon. Mycket coolt om jag får säga det själv. Men Denna vecka var den som tog mest på humöret. På min torsdagen(min födelsedag) upptäckte jag att vår film saknade ljud på slutet. Till min stora fasa hade allt ljud mystiskt försvunnit i början av deadline arbetet så att alla kopior har samma fel! Nu är det inge roligt längre. Efter att ha övervägt att åka till skolan(från Södertälje) på torsdag kvällen och ända på alla filer, bestämde jag mig att låta det vara och försöka med att skylla på tekniska fel.

Carl-Johan Seths text handlar förvisso om teaterdramaturgi, men det går att dra många paralleller till berättande med ljud och rörlig bild. Reflektera, gärna med utgångspunkt i Seths text, kring vad du lärt dig om berättarteknik under kursen

Berättarteknik asså? Seth talar mycket om dramaturgi som sagt, och hur man drar in en åskådare i en berättelse. Han tar upp många bra punkter i sin text som vi haft med, eller inte haft med i vår film.

Motsättningar/konflikt. Vår konflikt i filmen är den aktuella frågan om diskriminering och vad man ska gör åt den. Sedan är en annan motsättning att vi börjar ganska seriöst men sedan vänder mot det komiska hållet. De va i alla fall tanken att dessa faktorer skulle göra filmen mer ”dramatisk”, frågan är om de bara blev konstigt.

Situationer. ”En situation är laddad med givna och kända förutsättningar” (s. 15). ”Genom att vi vet att personen är på ett annat sätt beroende av en annan, så förstår vi den förstes beteende och kan tolka vad som sker” (s. 14). Detta är precis de vi försökte göra i vår film med dörrvakten som släpper in svensken, men inte invandraren. Seth tar också upp i texten att man bör veta de väsentliga förutsättningarna innan en situation. Vilket vi gör med textremsorna för både svensken och invandraren innan scenerna(situationerna) börjar.

Presens. Seth tar upp ett exempel med två som sitter och dricker kaffe och pratar om något väldigt intressant. Men de blir i längden ointressant i och med att de bara sitter där. Detta snappade jag upp under en föreläsning. Tala inte bara om saker, utan visa dem!

För att hålla texten kort slutar jag här med berättartekniken.

Fantisera fritt utifrån texten Make Your Movie (and your name) om hur du själv skulle kunna ta dig in i film /tv-branschen och vilken typ av position du helst skulle vilja uppnå

Om jag nu får fantisera och utnyttja alla medel, skulle jag nog göra mig kompis med min morbror som är producent på Svt. Jobba fram en riktigt bra idé som höjdarna på Svt bara inte kan säga nej till och sedan skulle jag bli producent och säga åt folk vad de ska göra så att de blir precis som jag hade tänkt. Jag skulle också kunna tänka mig att jobba som regissör då jag tycker det är roligast med semiotiken(om det nu heter så med film också) under förarbetet på en film. De fångade mig lite de här med vinklar och få ett djup, som fotograf fast med film. Då menar jag inte att jag vill bli fotograf, för de där kamerorna va tamme 17 svåra att förstå sig på! Nä Regisör eller producent och så ska de helst va bra betalt, sen är jag nöjd!