Thursday, March 01, 2007

Ljud & rörlig bild - V. 01

Första veckan är avklarad och har varit väldigt givande och intressant, på mitt språk: Skitkul!

Efter bara en vecka har jag fastnat i filmandets underbara värld. Det var en otrolig kick att få göra sin första film, som för övrigt blev väldigt bra. Att veta vad alla knappar på kameran egentligen är till för har innan känts som något jobbigt att lära sig och som någon annan ”mer teknisk” människa fått ta itu med. Nu är det Jag som kan, och jag har fått en härlig försmak på hur den här kursen kommer vara. Jag är peppad till tusen!

Vad är en CCD?
Couple Charged Device eller Color-Capture Device är en ljuskänslig elektronisk platta som mäter ljusstyrka i en kamerans bildsensor. CCDn samlar in bildinformation och för den vidare till en processor som skriver informationen på bandet.

Vad innebär bitdjup i ljudsammanhang?
Bitdjupet påverkar kvalitén på ljudet. Ju "Djupare", fler bit, desto mer information kan man få plats med.

Vad betyder interlaced scan?
Interlaced scan är ett sätt att skanna in bilden i kameran. Detta sätt tar upp en halv bild, 60 gånger i sekunden och är det vanligaste av tre sätt.

Vad är en CODEC?
COmpressor/DECompressor, komprimerar video och ljud information.
Det finns olika CODEC, Högkomprimering/Lågkvalitets CODECs för Web eller CD-rom, och lågkomprimerande/Hög kvalitets CODECs för högkvalitetsvideo. Det finns också speciella CODECs för speciell videohårdvara.

Vad innebär vitbalans?
Ett kameraläge som anpassar sig efter färgtemperaturen vid fotograferingstillfället. För att få bra ljus på filmen så vitbalanserar man kameran. Detta gör man genom att sikta kameran mot ett vitt papper och trycka in vitbalans knappen. Då är det som att säga till kameran att det här, de är vitt, då kan den utifrån de få alla andra färger rätt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home